Många fortfarande utan el efter den kraftiga blåsten

Arkivbild

Den kraftiga blåsten de senaste dagarna har orsakat ett antal strömavbrott runt om i landet. Över 36 000 elabbonenter var ännu i går utan ström efter stormen Alfrida, de allra flesta av dem i Stockholms län. Vindar på över 30 meter i sekunden slog hårt mot Upplandskusten och knäckte stolpar, lyfte tak och lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar.

Många kommer att få vänta länge på att få strömmen tillbaka. Stora delar av elnätet är så skadat att det kommer att behöva byggas upp från grunden igen, enligt Vattenfall och Eon.

– Det är fortfarande ganska besvärligt ute, och svårt att hinna med så det kommer att dra ut på tiden, säger Lars-Åke Linander på Vattenfalls pressjour till Eskilstuna-Kurriren.

Vatten­fall jobbar det mödosamma arbetet med att reparera ledningsnätet. Entreprenörer från Göta­land och Bergslagen har ryckt in, och reservkraftverk flygs med helikoptrar till öar. Men arbetet drar ut på tiden och under torsdagen meddelar flera elbolag att det kan ta upp till en vecka att reparera allt.