Tillväxtstäder prioriteras i svensk elbilssatsning

Efterfrågan på laddstationer har ökat snabbt bland hyresgäster. Bild. Creative Commons, kredit: Painter06

Fastighetsförvaltningbolaget Diös kommer tillsammans med Vattenfall att satsa på att bygga upp en infrastruktur i tio städer i norra halvan av landet, från Gävle till Luleå. Skellefteå är en av de utvalda städerna.

Satsningen bygger på Vattenfalls lösning Incharge och innebär att cirka 700 laddplatser kommer att etableras på lättillgängliga platser under en period av tre år.

De tio orterna som prioriteras som tillväxtstäder är Gävle, Falun, Borlänge, Mora, Åre, Östersund, Sundsvall, Umeå, Skellefteå och Luleå.

Laddstationerna kommer att vara förberedda för semisnabb laddning på 22 kW varav de flesta kommer att installeras vid kommersiella lokaler och kunna användas av anställda och besökare.

– Att bidra till fler möjligheter för laddning av elbilar är del av vår strategi kring hållbar stadsutveckling. Våra beteenden förändras och utvecklingen av elbilar går snabbt, vilket leder till att efterfrågan på laddstationer har ökat snabbt både bland hyresgäster och medarbetare. Det skapar nya förutsättningar och ger oss nya möjligheter att utveckla våra städer, säger Kristina Grahn Persson, hållbarhetschef, Diös, i ett pressmeddelande.