Preem etablerar laddning för tung trafik

Preems laddstationer för yrkestrafik beräknas tas i drift andra halvan av 2023. Foto: Preem

Preem satsar på laddstationer för yrkestrafik och tung trafik. Nu inleds etableringen av publika laddstationer på strategiska platser utmed de svenska vägarna.

Preem har tillsammans med laddningsoperatören Recharge ansökt och fått medel från Energimyndigheten för att påbörja etableringen av laddstationer för yrkestrafik och tung trafik utmed de svenska vägarna. Stationerna kommer att utrustas för att täcka behovet och de kommer att ha en maxkapacitet på hela 350 kW.

– Det här ytterligare ett steg i Preems förnybara omställning och vår strategi att erbjuda fler miljöeffektiva energislag på våra stationer. Genom den här satsningen kan vi möta framtidens växande efterfrågan på laddning utmed vägen och hjälpa våra kunder att uppnå sina klimatmål, säger Patrik Johansson, ansvarig för Preems stationsnät i Sverige.

Stödet avser en handfull strategiska platser i Sverige med högt trafikflöde av godstransporter och laddstationerna beräknas tas i drift andra halvan av 2023. Stödet avser Preems stationer i Falkenberg, Vätterleden, Ekolskrog, Rosersberg och Tanumshede.

– Sveriges transportsektor elektrifieras i snabb takt och skiftet till helelektriska lastbilar förväntas öka stadigt de kommande åren.  Därför är det så viktigt att Preem nu även satsar på laddning av lastbilar och vi ser fram emot att vara del av det arbetet tillsammans med Preem, säger Håkon Vist, vd på Recharge.

Hösten 2021 tecknade Preem och Recharge ett avtal om att installera hundratals supersnabbladdare på Preems bemannade stationer runtom i Sverige.