Air Leap börjar flyga mellan Stockholm och Karleby-Jakobstads flygplats

Karleby-Jakobstad flygplats i finländska Österbotten. Foto: Finavia

Det svenska flygbolaget Air Leap börjar flyga från Kronoby till Stockholm i juli. Air Leap ägs av det norska Olsen Gruppen som köpte Nextjets konkursbo, skriver Svenska Yle.

När Nextjet gick i konkurs för drygt två veckor sedan blev Karleby-Jakobstads flygplats utan Stockholmsflyg.

Det nya flygbolaget ansöker som bäst om lov av svenska Transportstyrelsen för att kunna inleda trafiken, skriver Svenska Yle.

- Det är en positiv nyhet att det finns intresse för linjen. Nu hoppas vi att flygningarna fortsätter och att resenärerna inte försvinner iväg någon annanstans, säger Jonne Sandberg som är ordförande i Kronoby flyghangar till Svenska Yle.

Det går att lita på det nya bolaget enligt Sandberg. Men samtidigt påminner han om att förändringar sker snabbt och man kan vänta sig fler vändningar den närmaste tiden.

- Vi måste vara nöjda över att en ny operatör hittades på bara drygt två veckor. Att få igång en flygrutt är ingen liten process.

Från Kronoby flyghangar har man varit i kontakt med Air Leap. Troligen får man igång linjen Karleby-Jakobstad till Stockholm i juli.

- Det är en snäv tidtabell, men vi tror på den, säger Sandberg.

Sandberg säger inget om kommuner eller andra aktörer i regionen kommer att ge ekonomiskt stöd till nya flygbolaget.

- Det kan jag inte kommentera i det här skedet.

Det svenska flygbolaget Amapola som i huvudsak sysslat med fraktflyg får kontrakt med svenska Trafikverket och tar över flera av konkursade Nextjets linjer i norra Sverige.

Air Leap är ett nytt regionalt flygbolag som tidigare har opererat under namnet NextMove.

Bolaget har flugit mellan Oslo och Örland. Då verksamheten utvidgas till Sverige byter bolaget samtidigt namn till Air Leap. Bolaget kommer att fortsätta flyga också inom Norge, enligt Svenska Yle.