Scania och Haylion utvecklar autonoma och elektriska fordon

Scania startade företagets första fälttest av framtida batteribussar i Östersund under 2017. Två nya laddstationer i Östersund levererar de sex bussarna i båda ändarna av den 14 kilometer långa busslinjen. Med 10 minuters laddning kan bussarna färdas var 15: e minut för totalt 100 resor varje dag. Foto: Scania

Sverige-baserade Scania har gått ihop med Kinas Haylion Technologies (Haylion) för att påskynda kommersialiseringen av autonoma körapplikationer och hållbar transport.

Haylion fokuserar på att utveckla lösningar för kollektivtrafik med hjälp av elektrifierade, autonoma och hybrida bussar. Företaget har etablerat ett team av specialister inom artificiell intelligens, bilindustri, kommunikation och kollektivtrafik. Teamet samarbetar med autonom körteknik, konceptverifiering och tillhörande industrialisering.

Mats Harborn, VD för Scania China Strategic Office, säger i ett pressmeddelande: - För Scania erbjuder detta partnerskap unika möjligheter att kunna bidra till och lära av den snabba teknikutveckling som nu äger rum i Kina på dessa strategiska områden. Vi ser fram emot att kombinera vår kunskap och globala perspektiv med Haylion Technologies kompetens och ambitioner. 

Källa: Scania