Ny maskinförarutbildning tar plats i Varberg

Foto: Maskinentreprenörerna

Från hösten 2017 kommer Peder Skrivares Skola i Varberg att börja utbilda framtidens maskinförare. Utbildningen sker i nära samarbete med Maskinentreprenörerna och med Munkagårdsgymnasiet där den praktiska yrkesutbildningen kommer att vara lokaliserad.

Gymnasieinriktningen heter anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet. En viktig byggsten är också vuxenutbildningen i Varberg som ingår samarbetet.

– Det är en väldigt intressant utbildning vi nu drar igång tillsammans med branschens egen företrädare Maskinentreprenörerna. Maskinföraryrket är under stark utveckling med mycket ny teknik både i och utanför maskinen. Extra inspirerande är detta då vi vet att de flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan, förklarar Tobias Ramstedt, rektor på Peder Skrivares Skola.

Samtidigt som efterfrågan är historiskt stark kopplat till många infrastruktur- och byggprojekt pågår ett väldig stort generationsskifte med stora grupper som är på väg in i pension.

– Efterfrågan på kunniga maskinförare är rekordhög och vi hoppas kunna attrahera både tjejer och killar till ett yrke som är i stark utveckling. Just nu införs mycket ny teknik inom branschen vilket är fantastiskt spännande, säger Jonas Thorstenson på ME-skolan.