"Sverige världens mest företagsvänliga land"

Sverige toppar Forbes lista som världens mest företagsvänliga land. Foto: Media Boarne

Sverige toppar nu Forbes lista över världens mest företagsvänliga länder. Danmark har fallit fem platser.

I en aktuell studie om de mest företagsvänliga länderna undersökte Forbes totalt 139 länder med 11 olika faktorer såsom innovation, skattetrycket, korruption, frihet och byråkrati. Sverige hoppade fyra platser upp på listan och hamnade på toppen.

Efter två år i rad i spetsen måste danskarna lämna första platsen till grannarna på andra sidan av sundet och nöja sig med en sjätte plats. Danmark har annars stått överst på listan i alla sex av de 11 år som Forbes har publicerat denna årliga undersökning. Danskarna har dock placerat sig bättre än Finland, som enligt studien är det åttonde mest företagsvänliga land, med Norge på nionde plats.

År 2006 rankades Sverige som nummer 17 på listan. Representanter för svenska näringslivet betraktar dock denna positiva förändring för Sveriges del i studien med viss skepsis. Jonas Frycklund, ekonom på svenska arbetsgivar- och branschorganisationen Svenskt Näringsliv, säger till DN att Forbes studie knappast ger en fullständig bild av situationen. 

– Det är bra med internationell uppmärksamhet, så att andra företag får upp ögonen för Sverige. Men det är viktigt att vi inte inom landet lägger någon större vikt vid den här placeringen för den kan inte vara korrekt, säger Frycklund i en intervju till DN. Enligt honom finns det många fördelar att driva företag i Sverige, ”men att Sverige skulle vara det absolut bästa landet känns överdrivet”.

Frycklund tror att det är svårt för utomstående bedömare att få hela bilden. Han tror att Forbes har haft fokus på storföretag. Frycklund hänvisar till att Svenskt näringsliv är också engagerade för att få nya företag att växa och ge stöd där det går trögt.

Se axplock av listan:

Rankning

1. Sverige

2. Nya Zeeland

3. Hongkong

4. Irland

5. Storbritannien

6. Danmark

7. Holland

8. Finland

9. Norge

10. Kanada

21. Tyskland

22. Island

23. USA

26. Frankrike

139. Chad