Så kan centrala Norrköping omvandlas med Ostlänken

Norrköpings nya resecentrum. Bild: Josef Erixon/Norrköpings kommun

Under ett informationsmöte för företagare på Butängen visade Norrköpings kommun och Trafikverket hur stadsdelen ska förvandlas de kommande åren. Budskapet var tydligt: Ostlänken kommer att byggas och Butängen omvandlas till en del av innerstaden.

Visionen är att Butängen blir en ny innerstadsdel med en blandning av bostäder och kommersiella verksamheter. Hjärtat i stadsdelen blir det nya resecentrumet. Just nu pågår arbetet med ett detaljplaneprogram för området söder om Fredriksdalsgatan.

- Oavsett om företagen kommer att bli berörda av Ostlänkens dragning eller inte kommer många att behöva flytta för att göra plats för stadsomvandlingen och nu är det vår uppgift att hitta så bra framtida lösningar som möjligt, säger Kikki Liljeblad (S) kommunalråd med ansvar för stadsplanering på Norrköpings kommun.

Om tre år planeras byggstart för Ostlänken genom Butängen och då kan det även bli aktuellt att börja bygga några av de nya stadskvarteren. För företagarna i Butängen innebär detta att det är dags att börja tänka på sin egen framtid. På mötet presenterade kommunen och Trafikverket sina kontaktpersoner som kommer att stötta företagen inför kommande flytt.

- Vi vill att så många företag som möjligt ska vara kvar i Norrköping. Vi har redan en bra dialog med många företagare på plats, men hoppas nu att vi ska få kontakt med fler som har frågor kring sin framtid, säger Pontus Lindblom, etableringsansvarig på näringslivskontoret.

Under mötet visade Trafikverket den planerade dragningen av de nya järnvägsspåren genom Butängen.

- Vi har kommit långt i arbetet med utformning av spårdragning, men inget är än så länge beslutat. Att bygga järnväg genom en stadskärna är komplicerat, säger Johan Levál, Trafikverkets projektledare.

Under 2017 kommer dialogen att fortsätta med företagarna som kommer att beröras av Ostlänken och stadsomvandlingen. Och budskapet på mötet verkade gått fram då många lämnade mötet med kommentaren ”för första gången känns det som att det är på riktigt”.