Ny vd för Ericsson

Börje Ekholm har utsetts till vd och koncernchef på Ericsson. Foto: Investor

Investors tidigare vd Börje Ekholm har utsetts till ny vd och koncernchef för Ericsson.

Eftersom han tidigare varit ledamot i bolagets styrelse är han delvis ansvarig för den strategi som lett fram dagens kris, menar en analytiker.

-Det är väldigt, väldigt överraskande, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Ekholm har varit en central figur i Ericssons styrelse och har även suttit i styrelsens kritiserade kompensationsutskott.

-Han tillför kanske inte så mycket nytt när det gäller strategi, avseende bolagets nuvarande struktur. Han har suttit med i bolaget länge och är delvis ansvarig för den strategi som lett fram till de här problemen, säger Djurberg.

Ekholm lämnar sin nuvarande roll som koncernchef för Investors affärsområde Patricia Industries. Förutom i Ericssons styrelse sitter han som ledamot i bland annat Alibaba Inc, Nasdaq OMX, Trimble och KTH:s universitetsstyrelse.

"Jag är entusiastisk över denna möjlighet. I takt med att både nätinfrastruktur och applikationer, kombinerat med 5G, blir mer betydelsefullt efterfrågas ständigt mer innovation av kunderna. Jag ser fram emot att tillsammans med Ericssons fantastiska medarbetare arbeta i nära samarbete med kunder runt om i världen och forma framtiden för vår bransch", säger Ekholm i en kommentar.

Styrelsens ordförande Leif Johansson är mycket nöjd med utnämningen.

"Som ledamot av Ericssons styrelse under mer än ett decennium har Börje Ekholm stor insikt i de utmaningar och möjligheter som Ericsson står inför", säger han i en kommentar.

Men frågor väcks över att Ericsson rekryterar från just styrelsen. Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam, säger att hon tror att många höjer på ögonbrynen över valet.

-Jag tror att många hade väntat sig att de skulle välja någon med mer erfarenhet från telekom, eller de andra operativa bolagen i Handelsbankssfären eller i Investorsfären, säger hon till TT.

-Men samtidigt, tittar man lite närmare är det en person som torde kunna Ericssons verksamhet väldigt väl.

Ericssons tidigare vd Hans Vestberg fick sparken från bolaget i slutet av juli.

-Jag är mycket förvånad, men det är ett mycket bra val. Jag gillar det Börje gjorde i Investor och såg vad han gjorde som styrelseordförande i Nasdaq där jag jobbade i fem år, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

-Det är ett tungt namn med internationell respekt och det är precis vad Ericsson behöver just nu.

TT: Men är det inte en nödlösning när den nya vd:n rekryteras från styrelsen?

-Jo, så får man se det. Det har gått så långt och har tydligen varit så svårt att rekrytera att man måste ta till det här greppet. Jag tror inte heller att Börje hade tänkt att bli så här operativ igen. Men sedan är frågan hur länge han kommer att sitta kvar, säger Bornold.

(TT)