Ny faunapassage över E6

Bild från 3D-modell av en ekodukt över E6. Bild: TEMA AB

Den 15 augusti startar Trafikverket bygget av en större ekodukt, en grön faunapassage på bro, över E6 vid Sandsjöbacka. Arbetet innebär störningar och begränsad framkomlighet för trafiken på E6 mellan Mölndal och Kungsbacka. Det skriver Trafikverket på sin projektsida.

Vägar och järnvägar, i synnerhet större trafiktunga trafikleder, kan utgöra kraftiga vandringshinder för både människor och djur. Analyser för klövdjur utförda under åren 2005–2010 på väg E6, längs sträckan Mölndal och Kungsbacka norra, visar att barriäreffekterna för faunan är stora. Många viltolyckor sker vid stängsel- öppningarna vid trafikplatserna Torre kulla, Kållered och Lindome. Djuren kommer ofta in på fel sida stängslet och in på väg E6.

Den nya ekodukten ska minska den stora barriär som E6 innebär för djuren samt ökar de ekologiska sambanden över vägen. Förbättrade faunapassagerna i form av ekodukten, viltstängsel och viltuthopp ger också en ökad trafiksäkerhet på sträckan eftersom risken för viltolyckor minskar.Ekodukten är helt klar i juni 2018 och under byggtiden påverkas trafiken i olika omfattning fram till slutet av 2017. Trafikstörningarna beräknas bli som störst under augusti till oktober i år, när man bygger vägar för att leda om trafiken och dessutom spränger. I februari och maj nästa år leds trafiken om igen, och även då kan man räkna med mer kännbara störningar.

– Trafikanterna får räkna med längre restid och bör därför vara ute i god tid, säger Kristina Balot som är projektledare på Trafikverket. Om möjligt, är det bäst att välja annan väg eller annat färdsätt.

Vid Sandsjöbacka leds trafiken om i fyra smalare körfält och hastigheten sänks från 100 km/h till 70 km/h under byggtiden. Omledningvägen för den första etappen byggs under perioden 15 augusti till 6 september och trafiken leds över till den nya omledningvägen den 4-6 september. Mellan den 12 september och 7 oktober i år sker sprängningsarbeten, då stängs E6 av i 10 minuter klockan 10.00 och/eller klockan 13.00 under måndag till fredag.

Förutom ekodukten bygger Trafikverket nya viltstängsel och viltuthopp vid trafikplatserna Torrekullamotet, Kålleredsmotet och Lindomemotet. Här blir det tidvis begränsad framkomlighet under perioden augusti till december i år med störst påverkan på trafiken under oktober till december.

– Ekodukten är också till för människor, fortsätter Kristina Balot. Den binder samman de grönområden som finns väster och öster om vägen. Vi kommer alltså att kunna promenera över E6.Källa: Trafikverket