Malmö investerar 14,5 MKR i nytt avloppsreningssystem

VA-SYD tillsammans med kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö planerar att skriva under ett investeringsavtal för att förnya och utöka avloppsreningsanläggningen.

För Malmö innebär det en investering på 14,5 miljarder kronor i det nya avloppsreningssystemet MAXIMA. Detta system förväntas öka samhällsnyttan genom att säkra tillväxten och möta behoven hos en växande befolkning, skydda vattenmiljöer, återvinna energi och skapa ett robust och pålitligt avloppsreningssystem. Nästa steg är att kommunfullmäktige i varje kommun beslutar om att godkänna investeringsavtalet.

– Malmö är en snabbt växande stad med nya bostäder och arbetsplatser. Under många år har vi byggt ut infrastrukturen ovan mark, med det här beslutet bygger vi ut infrastrukturen också under mark. Med satsningar på avloppssystemet säkrar vi framtida tillväxt samtidigt som vi möjliggör ett modernt och säkert system, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande.

– I ett växande Malmö är ett klimatsäkrat avloppsreningssystem en viktig förutsättning för en mer hållbar framtid för vår stad och våra grannkommuner. MAXIMA kommer kunna hantera att vi blir fler Malmöbor samtidigt som det kommer förbättra skyddet för vattenmiljöerna. Det är därför en viktig investering för tillväxten och vår framtid, säger Roko Kursar, kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Källa: Malmö Stad