Ny färjelinje mellan Lundbystrand och Stenpiren

Färjeläge Lundbystrand och färjelinje 287 mot Stenpiren. Fotograf: Eddie Löthman

Göteborgs nya färjelinje kommer att med start 3 maj att ansluta Stenpiren och det nyligen etablerade färjeläget Lundbystrand på Hisingen. Resenärerna kan åka gratis och linjen kommer att köra som en skyttel över älven. 

– Norra älvstranden växer och många arbetspendlar till och från området. Den nya färjelinjen kompletterar busstrafiken och gör det möjligt för resenärerna att kombinera cykel och kollektivtrafik, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik.

Den nya linjen, 287, fungerar som en viktig förbindelse för staden. Drivs av Västtrafiks elbåtar, tar resan mellan Stenpiren och Lundbystrand ungefär 5 minuter. Det nyligen etablerade färjeläget vid Lindholmen, ett av stadens mest expansiva utvecklingsområden, knyts nu samman med Stenpiren, som är en central navpunkt inom kollektivtrafiken.

– Att kunna erbjuda fler snabba förbindelser över älven är viktigt. Vår färjetrafik är uppskattad av resenärerna och nu ger vi fler möjligheter att resa hållbart med kollektivtrafiken, säger Johanna Eriksson Eknander.

Göteborgs stad finansierar den avgiftsfria färjetrafiken på linje 287. Sedan tidigare går även den avgiftsfria linjen 286 mellan Stenpiren och Lindholmen.

Fakta

  • Restiden mellan Lundbystrand och Stenpiren är mellan 5–6 minuter.
  • Färjan kör under vardagar mellan klockan 06:30-19:00.
  • Färjan kör i 15-minuterstrafik i rusningstid och 20-minuterstrafik under övriga tider.
  • 298 resenärer och 80 cyklar får plats ombord.