Autoliv och Volvo satsar på självkörande bilar

Jan Carlsson, tyrelseordförande, vd och koncernchef för Autoliv och Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars Group. Foto: Autoliv

Autoliv och Volvo Cars har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera ett nytt gemensamt företag som utvecklar nästa generation mjukvara till självkörande bilar.  Det tilltänkta nya företaget får huvudkontor i Göteborg och initialt 200 anställda som kommer från de båda företagen. På medellång sikt väntas företaget få drygt 600 anställda. Företaget planerar att starta sin verksamhet i början av 2017.

Joint venture-företaget blir en ny aktör på den växande globala marknaden för mjukvarusystem för självkörande bilar.

Det nya företaget, som ännu saknar namn, ska utveckla avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier för själv­styrande bilar (AD) till Volvos bilar samt för exklusiv försäljning från Autolivs sida till alla biltillverkare globalt, där intäkterna delas mellan de båda företagen.

– Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars Group.

Både Autoliv och Volvo Cars kommer att bidra med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma joint venture-företaget. Utifrån detta kommer företaget utveckla ny ADAS-teknologi och nya AD-system. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019, och den första AD-teknologin 2021.

Företagets ledning kommer utgöras av representanter från både Autoliv och Volvo Cars. Dennis Nobelius, vd för Volvo i Schweiz och före detta VP för fordonsserie 90 på Volvo blir det nya joint venture-företagets nya vd.