Trelleborgs Hamn inför inpasseringssystem för lastbilar

Automatiserat inpasseringssystem för lastbilar i Trelleborgs Hamn. Foto: Trelleborgs Hamn

Trelleborgs Hamn satsar på digitalisering och nya IT-lösningar. I ett projekt tillsammans med Hogia har hamnen infört en helautomatisk gate-in lösning för den befintliga hamninfarten. Den nya lösningen innebär att lastbilen är i rörelse under hela inpasseringen utan att behöva stanna för att visa biljett, vilket skapar ett konstant flöde och effektiviserar inpasseringen. Detta medför också positiva effekter på både miljö och trafiksäkerhet.

‒ Vi vill framtidssäkra verksamheten och fortsätta vara Östersjöns klimatsmartaste hamn, samtidigt som vi levererar en bra upplevelse för våra kunder och våra kunders kunder, berättar Jörgen Nilsson, vd i Trelleborgs Hamn.

Trelleborgs Hamn behövde hitta ett sätt att hantera ökade volymer av transporter på ett effektivare sätt. Ytan vid gate-stationerna är begränsad och det blir ofta köer utanför av lastbilar som står i vägen och stoppar upp trafik, vilket resulterar i ökat utsläpp vid tomgångskörning. Med en automatiserad gate-in lösning vill hamnen göra inpasseringen smidigare och snabbare för sina kunder, vilket ger positiva effekter både på miljön och trafiksäkerheten runt gaten.

Lastbilen är i rörelse under hela processen, vilket skapar ett konstant flöde och inpasseringen effektiviseras. Tidigare fick chauffören stanna vid gaten, välja språk och sedan läsa in sin biljett. Det tog minst 30 sekunder och den nya automatiska inpasseringen tar under tio sekunder. Trelleborgs Hamn har effektiviserat tiden det tar för inpassering vid gate-in med minst 66 %.

‒ Dagligen passerar drygt 2 100 lastbilar genom Trelleborgs Hamn. Med vår automatiska gate-in lösning har vi effektiviserat vår inpassering med 66 %. Vi kommer att kunna hantera ett ökat flöde av lastbilar med befintliga resurser. Det är viktigt för vår fortsatta expansion, säger Jörgen Nilsson.

Hela inpasseringsprocessen är automatiserad och sker i realtid. Cirka 20 meter från gaten läser en kamera automatiskt av lastbilens registreringsskylt. Informationen skickas till Hogias terminalsystem, TOS, där informationen valideras av ett regelverk som Trelleborgs Hamn har bestämt. Det finns en rad olika regler som ska vara uppfyllda för godkänd inpassering, exempelvis måste bokningen med lastbilens registreringsnummer finnas i systemet och lastbilen får inte vara för tidig eller sen. Om informationen stämmer överens med regelverket godkänner systemet inpasseringen.