Ett nytt stadsutvecklingsprojekt ska förvandla Avenyn – Göteborgs mest ikoniska gata – till en mer attraktiv och sammanhållen plats året om. Som en central del i gestaltningsstrategin får gatan ett nytt, storskaligt konstverk av Liva Isakson Lundin.
Konstverket löper längs gaturummet mellan Valand och Götaplatsen, med linjer i terrazzo – ett slitstarkt och visuellt uttrycksfullt material av återvunnen stenkross – nedsänkt i marken. Materialet har valts både för sin estetiska och hållbara profil, där krossmassorna speglar Göteborgs historia.
– Livas skissförslag tar sig an hela gaturummet på ett modigt sätt. Det har ett tidlöst uttryck och är rejält samtidigt som det är sirligt, säger Johanna Adebäck, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst.
Samspel mellan konst och konstruktion
Vid fem strategiska platser reser sig linjerna upp ur marken och formas tillsammans med böjda linjer i rostfritt stål. Kombinationen skapar dynamiska strukturer som både kommunicerar rörelse och ger nya sätt att läsa stadsrummet.
– Jag vill skapa en röd tråd att följa genom stadsrummet, där spänningen och motståndet mellan sten och stål ska kännas i muskelminnet, säger Liva Isakson Lundin.
Planprocess avgör tidplan
Isakson Lundin utsågs till uppdraget 2023, med syfte att bidra till en ökad sammanhållning längs hela Avenyn. När den fysiska byggnationen kan inledas avgörs av den kommande detaljplanen, som beräknas ta cirka två år att färdigställa. Därefter kan produktion och installation påbörjas.
Om enprocentregeln
Konsten som tillkommer genom stadsutvecklingsprojektet för Avenyn och Götaplatsen finansieras av Göteborgs Stad via enprocentregeln. Regeln säger att när Göteborgs Stads bolag och förvaltningar gör nyinvesteringar i byggprojekt ska de avsätta en procent av byggkostnaden till konst.
Göteborg Konst, kulturförvaltningen, är processledare för projektet.
Om Liva Isakson Lundin
Liva Isakson Lundin (född 1990) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon är känd för sina storskaliga verk som ofta är platsspecifika, där själva rummet blir en del av verket. Hon använder industriella material som metall, gummi och glas för att experimentera med strukturer och rörelser.
Källa: Göteborgs stad