PE prisas för smart VA-lösning i Luleås nya stadsdel

PE vinner Galärens kultur- och samhällsbyggnadspris 2025. Foto: Jennie Lind
PE vinner Galärens kultur- och samhällsbyggnadspris 2025. Foto: Jennie Lind

PE Teknik & Arkitektur tilldelas Galärens kultur- och samhällsbyggnadspris 2025 för sitt arbete med Origoparken, Kanalstråket och Träffparken – tre delar av ett sammanhängande parkområde i Kronandalen, Luleås nya stadsdel som ska rymma 2 000 bostäder.

Parkrummen utgör en central del i stadsdelens utformning och bygger på en tydlig idé: att skapa en sekvens av gröna miljöer med varierande karaktär, funktioner och upplevelser. Området har utvecklats med höga ambitioner kring dagvattenhantering, rekreation och konst – där ekologi och social hållbarhet vävts samman i en samtida gestaltning.

Landskapsarkitekterna på PE har utarbetat programhandlingar samt bygg- och relationshandlingar för hela parkområdet i nära dialog med Luleå kommun. Resultatet har nu fått erkännande av Galären, som tilldelade priset under Luleå Business Awards den 23 maj.

– Det är med stor glädje som vi tar emot Galärens pris! Kronandalen är ett unikt projekt på många sätt och det har varit spännande att få se vår vision för de olika parkrummen växa fram och bli verklighet, säger Johanna Wetterborg, landskapsarkitekt LAR MSA på PE.

Årets kultur och samhälllssbyggnadspris. Foto pristagare: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna

Juryn skriver i sin motivering:

”Med visuell kreativitet har man prioriterat platsens upplevelse där en samhällsnyttig och nödvändig funktion implementerats på ett nKronasndalenydanande sätt. Platsen har skapats för att beröra våra sinnen. Den fångar ljuset, ljudet, konsten och lekfullheten. En plats till för många att mötas. Ekologiska och sociala kvalitéer framträder i hela projektet där man tillvaratagit det befintliga området. En god samverkan mellan flera aktörer har resulterat i liv mellan husen.”

 

Parkområdet omsluter ett öppet dagvattensystem – ett vattenstråk med två fördröjningsdammar som tar hand om Kronandalens dagvatten. Foto: Jennie Linde

Dagvattenhantering, rekreation och konst

Kronandalens parkrum med sina olika delar integrerar dagvattenhantering, rekreation och konst i en samtida gestaltning.

Grundidén har varit att skapa en sekvens av olika parkrum och ge möjlighet för besökare att röra sig genom och vistas i olika gröna miljöer med varierande karaktär, upplevelser och funktioner.

Parkområdet omsluter ett öppet dagvattensystem – ett vattenstråk med två fördröjningsdammar som tar hand om Kronandalens dagvatten. Den bjuder också på mötesplatser, vackra vattenspeglingar och ljud av porlande vatten – liksom utrymme för djur- och växtliv.

Bevarad tallhällmark

De nya planteringarna består av en varierad artsammansättning och har planerats i nära dialog med Luleå kommun. Här finns flerskiktad grönska med både större och mindre träd, buskar, perenner liksom olika sorters vegetationsmattor. Stora delar av den befintliga tallhällmarken har dessutom bevarats och vävts in i den nya gestaltningen.

Parkområdet omsluter ett öppet dagvattensystem. Foto: Jennie Linde
Grundidén har varit att skapa en sekvens av olika parkrum och ge möjlighet för besökare att röra sig genom och vistas i olika gröna miljöer med varierande karaktär, upplevelser och funktioner. Foto: Jennie Linde