Årets Locked Shields 2025 samlade över 4000 deltagare från 41 nationer fördelade i 17 lag. De utmanades på alla nivåer – från teknisk försvarsförmåga till strategiskt beslutsfattande i över 9000 avancerade realtidsattacker. Under Försvarsmaktens ledning övade Sverige med Island och USA, inklusive representanter från Telia.
Mellan den 28 april och 9 maj genomfördes Locked Shields 2025, världens största cybersäkerhetsövning som årligen arrangeras av Nato Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Övningen genomfördes i en högintensiv och realistisk virtuell miljö där lagen försvarade en fiktiv nation mot cyberkonflikter, som exempelvis cyberattacker och påverkansoperationer, samtidigt som de hanterade juridiska och strategiska kommunikationsfrågor.
– Vår målsättning har varit att utnyttja övningens hela bredd för att leverera kvalificerat cyberförsvar. Genom att samöva med myndigheter och civila organisationer ges en unik möjlighet att stärka förmågan att försvara den kritiska infrastruktur som Försvarsmakten är beroende av, säger Tomas Wallin, chef för 4:e cyberförsvarsförbandet som representerade Försvarsmakten.
De svenska deltagarna kom från Försvarsmakten, olika myndigheter och civila aktörer, inklusive Telia, för att tillsammans öva cyberförsvarsförmågan kring skyddet av samhällskritisk infrastruktur.
– Som en del av totalförsvaret är Locked Shields ett oerhört viktigt tillfälle för oss och våra experter inom cybersäkerhet och kriskommunikation att testa och öva våra förmågor i en realistisk och pressad miljö. Vi får testa ny teknik, träna och få mer insikt i hur vi som nation kan förbereda oss för och svara på cyberkonflikter. Detta stärker både vår förmåga att skydda samhällskritisk infrastruktur och vårt samarbete med både militära och andra civila aktörer, säger Malin Fransén Kronberg, säkerhetschef på Telia.
Locked Shields är primärt en övning, men också en tävling där alla lag poängsätts. Det svensk-isländska-amerikanska laget placerade sig i år på åttonde plats.
Locked Shields är en viktig del av Sveriges försvar och NATO-integrering och har i år stärkt både samarbetet mellan militär och civil sektor inom cybersäkerhet samt Sveriges relation till internationella partners, däribland Island och USA. Läs mer från:
– Försvarsmakten
– NATO (CCDCOE)
Källa: Telia