Ett rykte om att dricksvattnet i Östersund innehöll parasiten cryptosporidium spreds snabbt i februari 2025. Enligt Östersunds kommun spreds uppgifterna via chattar och sms, men fick även fäste i nyhetsmedier. Kommunens säkerhetssamordnare beskriver hur situationen hanterades och vilka lärdomar som dragits.
I februari 2025 uppstod ryktesspridning i Östersund om att cryptosporidium fanns i det kommunala dricksvattnet. Spridningen skedde i huvudsak via sms och chattappar, men ryktena fick också genomslag i traditionella medier. Däremot syntes inga spår av uppgifterna i lokala Facebook-grupper.
Jenny Haapala, säkerhetssamordnare på Avfall VA vid Östersunds kommun, redogjorde vid ett webbinarium arrangerat av Livsmedelsverket för kommunens erfarenheter från händelsen. Hon berättade att när kommunen väl gick ut med information så accepterades det i stort som ett rykte.
Ett ledningsarbete som genomfördes omkring en vecka senare ledde till missfärgat vatten i en enskild fastighet. Även detta uppmärksammades snabbt i sociala medier, vilket förstärkte allmänhetens oro.
Samordning och snabbt agerande var avgörande
Bland framgångsfaktorerna nämndes tidigt agerande och samlad kommunikation. Kommunen valde att använda media till sin fördel. Ett gemensamt budskap togs fram och kommunikationsinsatser samordnades tidigt. Kommunen lyfte fram detta som ett exempel på hur enhetlig kommunikation kan ha stor betydelse i krislägen.
Lärdomar och framtida förbättringar
I efterhand konstaterades att det hade varit värdefullt att tidigare informera om hur dricksvattenrening och kontroll går till, exempelvis genom en serie nyhetsinslag. Det framhölls också hur viktigt det är att starta en krisgrupp tidigt, även om den visar sig kunna avvecklas snabbt.
Andra rekommendationer som delades under Livsmedelsverkets webbinarium var att skapa en gemensam kommunikationskanal, exempelvis via Teams, så att all personal har tillgång till samma information. Det underlättar vid skiftbyten och snabba beslut. Kommunikatörer bör dessutom kopplas in i ett tidigt skede, och kontakter med media bör redan vara etablerade innan en kris uppstår.
Kommunen konstaterade att erfarenheterna ger konkreta exempel på hur kommunal beredskap kan förbättras i samband med ryktesspridning och desinformation.
Källa: Livsmedelsverket och Östersunds kommun