Vad är det som har stått i rumstemperatur i ett år, luktar dy och är fullt drickbart? Jo, det är ett lagrat krisvatten som Kretslopp och vatten har låtit det egna dricksvattenlaboratoriet och den erfarna sommelieren Emma Ziemann testa. Under Beredskapsveckan vill Kretslopp och vatten visa att det inte behöver vara svårt att ordna med sitt krisvatten och delar ut klistermärken med tips.
– Det doftar lite dyigt, som nere vid älven. Intrycket av vattnet är lite murrigt, men det går att dricka, säger Emma Ziemann om krisvattnet som stått mörkt i rumstemperatur i ett år.
Emma Ziemann är en prisbelönt sommelier som nu förbereder sig att företräda Sverige i Sommelier-VM 2026.
Tillgång till en veckas krisvatten
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar alla hushåll att ha tillgång till krisvatten som räcker för några dagar och att man har en plan för att ordna vatten i en vecka. För att ha krisvatten till dryck, matlagning och hygien räknar MSB med att en person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Till det kommer att husdjur behöver vatten.
Krisvattnet ska, enligt MSB, stå mörkt och svalt eller förvaras i frysen. På frågan hur ofta krisvattnet ska bytas ut ger MSB svaret “en eller ett par gånger per år”.
– Vi ville därför testa om det var möjligt att dricka ett krisvatten som stått mörkt men i rumstemperatur i ett år och ett krisvatten som legat i frysen i ett år, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef över Göteborgs dricksvattenproduktion.
Krisvattnen som testades var kommunalt kranvatten som hällts på PET-flaskor. Flaskorna hade först sköljts ur med en skvätt kranvatten.
Laboratoriet letade efter mikroorganismer och olika bakterier såsom E.coli och legionella.
Båda krisvattnen var möjliga att dricka
– Analyserna visar inga tecken på att vattnet skulle vara dåligt att dricka, men det krisvatten som varit fryst innehåller klart färre odlingsbara mikroorganismer och långsamväxande bakterier. Det finns inga spår av vare sig E.coli eller legionella i något av de två krisvattnen, säger Anette Hansen, laboratrieingenjör på Kretslopp och vatten.
Emma Ziemanns tränade smaklökar bedömer att båda krisvattnen är fullt drickbara, men att det som förvarats i frysen har betydligt bättre smak och ger en bättre upplevelse i munnen.
- Det frysta vattnet har en högre fräschör än det som stått i rumstemperatur. Vattnet som stått i rumstemperatur har en lite fadd ton, medan krisvattnet som varit fryst får saliven att rinna till. Hade jag fått välja hade jag tagit det frysta vattnet, säger Emma Ziemann.
– Detta visar att man kan vänta upp till ett år med att byta ut sitt krisvatten, men att kvalitet och smak blir bättre ju kallare vattnet står. Innan man använder sitt krisvatten kan man alltid titta, lukta och smaka på det, och koka vattnet om man känner sig osäker, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.
Klistermärken med tips
Kretslopp och vatten har tagit fram ett klistermärke med tips på hur man ordnar sitt krisvatten. Dessa klistermärken går att sätta på dunkar och PET-flaskor och på klistermärkena går det att skriva när man har fyllt på krisvattnet. Under Beredskapsveckan, som är under vecka 39, finns klistermärken att hämta på bibliotek och medborgarkontor i Göteborg. Under onsdagen 24 september finns Kretslopp och vatten i Nordstan och delar ut klistermärken och talar om krisvatten.
Bakgrundsfakta
Resultat av laboratorieanalysen av krisvatten som lagrats i ett år.
Odlingsbara mikroorganismer
Samlingsnamn för bakterier och mikrosvampar som kan växa till sig i vatten som en slajmig hinna, en så kallad biofilm, på insidan av flaskan om vattnet har lagrats en längre period. Om man har ett normalt fungerande immunförsvar gör inte dessa mikroorganismer oss sjuka. De finns naturligt i vår omgivning
Långsamväxande bakterier
En grupp av bakterier som växer mycket långsamt och som kan skapa en slajmig hinna. Analysen görs främst för att se om det finns påväxt av bakterier i dricksvattenledningar. Dessa bakterier räknas inte som sjukdomsframkallande.
Kolinforma bakterier
Bakterier som finns naturligt i vår omgivning, exempelvis i jorden.
Escherichia coli (E.coli)
Bakterier som kommer från avföring från människor och djur och som når vattnet via exempelvis avloppsvatten eller naturgödsel. De flesta E.colibakterierna är harmlösa tarmbakterier. E.coli i vattnet är ett tecken på en ökad risk för vattenburen smitta.
Legionella pneumophila
Legionellabakterier finns naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Bakterierna kan växa till sig i vattenledningar och anläggningar, där vattnet blir stillastående, och bilda en slajmig hinna. Det är inte farligt att dricka vattnet, men det kan leda till legionärssjuka om legionellabakterier når lungorna genom vattenånga som man andas in.
Varför gjorde inte labbet fler tester på vattnet?
Krisvattnet vi testade var kommunalt dricksvatten från Göteborg. Det innebär att Kretslopp och vattens laboratorium har testat både råvattnet och dricksvattens kvalitet innan det hamnade i PET-flaskorna. Om det exempelvis inte fanns metaller eller mikroplaster i dricksvattnet när flaskorna fylldes kan det inte öka under tiden vattnet har lagrats.
Källa: Göteborgs stad