GlobalConnect satsar på nya nordiska fibervägar

Martin Lippert. Foto: GlobalConnect

Efter Digitala E4:an fortsätter GlobalConnect sin investering i digital infrastruktur med stora uppgraderingar och expansion av sitt fibernät, med fokus på Finland och Helsingfors storstadsområde.

Det nya projektet kommer att omfatta cirka 260 km nya fibervägar och stärker ytterligare bolagets pågående fiberutrullning på 500 miljoner euro i Finland.

"Det finns en stor efterfrågan på datacenter, och alla vill vara i Norden. Vår region håller snabbt på att bli den nya globala mittpunkten för datacenter och Finland är inget undantag. Mer än hälften av de globala datacenterinvesteringarna i Europa förväntas hamna i Norden de kommande åren", säger Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect Group.

Det utökade nätverket i Finland möter den stora efterfrågan på datacenter och kommer att erbjuda fibertillgång till hushåll. Det förbättrar också kapaciteten och redundansen för kommuner och företag som satsar på digitalisering. Schaktarbete i Esbo planeras starta i april.

Nordiska datacenterinvesteringar växer med en årlig tillväxt på 20%, så GlobalConnect planerar att bygga över 3 000 km nya fibervägar. Dessa kommer att sträcka sig till marknader som Baltikum och centrala Europa (Frankfurt, London, Amsterdam och Paris). Detta förbättrar flexibiliteten att omdirigera trafik och stärker regionens säkerhet med tanke på den nuvarande geopolitiska situationen.

"Norden erbjuder naturlig kylning, tillgång till grön energi och en robust digital infrastruktur. Men den nuvarande infrastrukturen kommer inte att möta den framtida efterfrågan. Globala tech-företag behöver flera vägar, högre kapacitet och förbättrad robusthet. Detta kräver betydande investeringar. Vi utforskar därför nya landrutter, sjökablar, förstärkta befintliga rutter och betydande kapacitets- robusthets- och redundansförbättringar över hela Norden", betonar Lippert.