Ministrar möttes i Bryssel och diskuterade Europas transportnät

Schuman rondellen i Bryssel, Belgien. Foto: Patrick. C.Freyer/Unsplash

Andreas Carlson, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister, deltog i ett informellt ministermöte med EU:s transportministrar i Bryssel. Diskussionerna fokuserade på att minska utsläppen från transportsektorn och undertecknandet av den europeiska cykeldeklarationen.

Under det informella ministermötet diskuterade ministrarna stärkandet av europeiska transportnäts motståndskraft, tillsammans med representanter från EU-kommissionen, Europaparlamentet och europeiska länder utanför EU.

Minister Carlson närvarade även för att signera den europeiska cykeldeklarationen, det mest ambitiösa politiska initiativet på EU-nivå om cykling hittills. Tony Grimaldi från Cycling Industries Europe efterlyste ett långsiktigt samarbete mellan EU-regeringar och cykelindustrin för att uppnå dess mål.

EU-ländernas transportministrar undertecknade  den europeiska cykeldeklarationen under ledning av det belgiska EU-ordförandeskapet. Deklarationen syftar till att främja cykling, utveckla en europeisk cykelindustri och stödja EU:s gröna omställning och mobilitetsmål.

Cycling Industries Europe spelade en viktig roll i deklarationens framkomst. Tony Grimaldi betonade i sitt tal fördelarna med att främja cykling för både mobilitet och ekonomisk tillväxt.

b
Andreas Carlson, Sveriges infrastrukturminister och Tony Grimaldi, VD Cycleurope Sverige och ordförande Cycling Industries Europe på plats i Bryssel. Foto: Cycle Europe

Källa: Regeringskansliet/Cycle Europe