Finlands och Sveriges ministrar stärker samarbetet inom trafik- och transportsektorn

Lulu Ranne mötte sin svenska kollega, infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson. Foto: Kredit: Andreas Carlson

Under sitt första officiella besök nyligen i Sverige mötte Finlands kommunikationsminister Lulu Ranne sina svenska motsvarigheter, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson samt civilminister Erik Slottner. Besöket fokuserade på förberedelser inför Sveriges inträde i Nato inom trafik- och transportsektorn samt på det nordiska samarbetet inom dessa områden.

Minister Ranne betonade vikten av det nordiska beredskapssamarbetet inom trafik- och transportsektorn och meddelade en intensifiering av samarbetet med Sverige. De diskuterade även tillsammans proaktivt påverkansarbete gällande Europeiska kommissionens kommande femårsprogram.

Militär rörlighet

- Det nordiska samarbetet bär frukt. Vi har gemensamt påverkat EU:s mått- och viktdirektiv, vilket är av stor betydelse för vår gränsöverskridande trafik och konkurrenskraft, förklarar Ranne. Hon lyfte även fram samarbetet kring det transeuropeiska TEN-T-nätet och riksväg 21 som ett exempel på framgångsrikt nordiskt samarbete, vilket är avgörande för att stärka försörjningsberedskapen och den militära rörligheten genom Finland, Sverige till Narvik i Norge.

Under sitt möte med minister Slottner diskuterades även kritisk infrastruktur, särskilt säkerheten och hållbarheten hos den europeiska undervattensinfrastrukturen.

Starka Band

- I december 2023 sände vi en skrivelse till kommissionen tillsammans med Sverige och Estland för att förbättra säkerheten hos vår undervattensinfrastruktur. Vårt samarbete är särskilt viktigt i det nuvarande allvarliga utrikes- och säkerhetspolitiska läget, tillägger Ranne.

Diskussioner fördes även kring EU-kommissionens kommande vitbok om reglering och påverkan på telemarknaden, där Finland och Sverige söker gemensamma möjligheter att påverka Europeiska kommissionens planer.

Besöket understryker det starka bandet och samarbetet mellan Finland och Sverige, med målet att fortsätta stärka den nordiska modellen och konkurrenskraften på den internationella arenan.

Källa: Finländska kommunikationsministeriet.