EU:s Global Gateway initiativ: 10 miljarder euro för att binda samman Europa och Centralasien

Rysslands invasion av Ukraina har understrukit behovet av alternativa, tillförlitliga och effektiva handelsvägar mellan Europa och Asien som inte passerar genom Ryssland. Bild: Arkivbild

EU:s Global Gateway, ett investeringsforum fokuserat på att förbättra transportförbindelser mellan Europa och Centralasien, inleddes nyligen i Bryssel. Forumet samlade representanter från regeringar, finansinstitutioner, företag och civilsamhället för att diskutera och engagera sig i utvecklingen av den transkaspiska transportkorridoren.

Valdis Dombrovskis, vice ordförande för Europeiska kommissionen, meddelade att europeiska och internationella finansinstitut kommer att bidra med 10 miljarder euro för att stödja och investera i en hållbar transportinfrastruktur i Centralasien.

Under de närmaste två dagarna kommer deltagarna att diskutera nödvändiga investeringar för att omvandla den transkaspiska transportkorridoren till en modern, multimodal och effektiv rutt som förbinder Europa och Centralasien inom 15 dagar. Rysslands invasion av Ukraina har understrukit behovet av alternativa, tillförlitliga och effektiva handelsvägar mellan Europa och Asien som inte passerar genom Ryssland.

Omfattande samråd

De 10 miljarder euro som utlovats är en blandning av pågående och planerade investeringar som ska mobiliseras för hållbar transportutveckling i Centralasien efter omfattande samråd med internationella partner. Bland de första åtagandena inkluderar Europeiska investeringsbanken (EIB) avsiktsförklaringar med regeringarna i Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan samt med den kazakiska utvecklingsbanken om lån på totalt 1,47 miljarder euro, möjliggjorda genom garantier från Europeiska kommissionen.

Stimulerar ekonomisk tillväxt

Investorenforumet är ett viktigt steg i partnerskapet mellan EU och Centralasien, som syftar till att främja snabbare och säkrare anslutningar som stärker relationer och öppnar nya vägar för samarbete och handel. Detta ambitiösa transportnät kommer att stimulera ekonomisk tillväxt, skapa lokala arbetstillfällen, koppla samman människor med tjänster och bidra till regional integration, allt i enlighet med EU:s Global Gateway-strategi.

Genom ett team-Europe-koncept planerar EU att mobilisera upp till 300 miljarder euro i offentliga och privata investeringar från 2021 till 2027 för att skapa viktiga anslutningar istället för beroenden och minska det globala investeringsunderskottet.

Källa: Europeiska Kommissionen