EU-kommissionen ger 807 miljoner euro till projekt för militär mobilitet

Lastning av militärt material vid järnvägen. Foto: NARA & DVIDS Public Domain Archive The U.S. National Archives

EU-kommissionen kommer att finansiera 38 nya projekt för att främja militär mobilitet. Dessa projekt, med en budget på 807 miljoner euro, syftar till att stödja transport av trupper och utrustning längs det transeuropeiska transportnätverket (TEN-V).

Projekten möjliggör modernisering av centrala transportinfrastrukturer inom EU för att tillåta dubbelanvändning för både civila och försvarsändamål.

Detta var det tredje och sista uppropet för att lämna in förslag till militär mobilitet under anslutningsfaciliteten Europa "CEF Transport" för perioden 2021-2027. Sammanlagt stöder kommissionen 95 militära mobilitetsprojekt till ett värde av 1,74 miljarder euro i 21 EU-medlemsstater.

Modernisering av järnvägsinfrastrukturen

I enlighet med handlingsplanen för militär mobilitet 2.0 kommer projekten att hjälpa medlemsstater och partner att utveckla ett välanslutet och säkert nätverk för militär mobilitet. Exempel på detta är byggandet och moderniseringen av järnvägsinfrastrukturen i Danmark, Tyskland, Frankrike, Italien, Lettland, Ungern, Nederländerna, Polen, Finland och Sverige. Dessa projekt kommer att förbättra infrastrukturen för dubbelanvändning i hamnarna i Belgien och Sverige, på flygplatserna i Lettland och Litauen samt på inre vattenvägar i Frankrike.

EU:s transportkommissionär Adina Vălean kommenterade:

- Resultaten av det tredje och sista uppropet för militär mobilitet under CEF Transport visar att det är avgörande för medlemsstaterna att förbättra dubbelanvändningen av vårt transportsystem. Vi har fått 112 förslag, vilket motsvarar en 4,5-faldig överteckning, och vi har valt projekt från 18 medlemsstater. Alla finansierade projekt kommer att bidra till att förbättra den europeiska infrastrukturen och komplettera saknade länkar, både för militära och civila ändamål.

Tack vare de tre uppropen som genomfördes under åren 2021, 2022 och 2023 har de 1,69 miljarder euro som avsatts inom Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027 för militär mobilitet utnyttjats fullt ut. På grund av Rysslands angreppskrig mot Ukraina beslutade medlemsstaterna att föra fram budgetramen för militär mobilitet för att påskynda och maximera stödet för sådana transportinfrastrukturprojekt som kan användas både för militära och civila ändamål.

38 projekt godkända

Efter att EU-medlemsstaterna godkänt dessa 38 projekt kommer kommissionen att anta ett finansieringsbeslut och därefter kommer European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) att påbörja förberedelserna för finansiella assistansavtal. Ytterligare finansieringsmöjligheter finns tillgängliga inom ramen för uppropet för att lämna in förslag 2023 inom transportområdet under CEF, som är öppet till den 30 januari 2024.

Källa: EU-kommissionen.