Connecting Stockholm ska driva Stockholms tunnelbana

Avtalets värde under avtalstiden är cirka 40 miljarder. Foto: tushar mahajan/unsplash

Trafiknämnden i Region Stockholm har beslutat att ge Connecting Stockholm AB uppdraget att driva tunnelbanan i Stockholm från 2025. Fyra anbudsgivare deltog i upphandlingen, och anbuden utvärderades med fokus på bästa förhållande mellan kvalitet och pris.

Uppdraget innebär en övergripande ansvarstagande för tunnelbanetrafiken, inklusive trafikproduktion, trafikplanering, trafikledning, bemanning, städning av stationer, trafikinformation, samt drift och underhåll av SL:s tunnelbanetåg och fordonsdepåer.

Under avtalstiden kommer de utbyggda linjesträckorna till Barkarby, Arenastaden, Nacka och Söderort att börja trafikeras.

– Avtalet är utformat för att skapa drivkrafter för fler, tryggare och nöjdare resenärer, en hållbar trafik och fortsatt hög punktlighet, samt ett ökat fokus på förvaltning av SL:s tillgångar, fordon och utrustning, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och VD för AB SL.

Fakta om avtalet

  • Planerad trafikstart – maj 2025
  • Avtalstid – 11 år, ingen möjlighet till förlängning.
  • Värde – cirka 40 miljarder under avtalstiden.
  • Incitament med viten eller möjlighet till bonus för bland annat punktlighet, kundnöjdhet och städning av stationer och fordon.