Alstom bygger världens längsta batteridrivna spårvägslinje i Aiula

Alstom tecknade kontrakt med saudiska The Royal Commission for Aiula för spårvägsprojektet. Bild: Alstom

Tillverkaren av rullande materiel, Alstom, har fått ett kontrakt på över 500 miljoner euro för att bygga världens längsta spårvägslinje utan kontaktledning i Aiula, Saudiarabien. I kontraktet ingår leverans av 20 Citadis B batteridrivna spårvagnar, som Alstom kommer att underhålla i 10 år med sitt HealthHub-system.

Företaget kommer även att ansvara för att designa, installera och testa den kontaktledningsfria spårvägslinjen. Dessutom ingår leverans av strömförsörjning, signalering, kommunikation och utrustning för depån.

Den 22,4 kilometer långa spårvägslinjen i Aiula kommer att betjäna 17 stationer och ansluta fem historiska distrikt i regionen, inklusive platser som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Målet är att förbättra transporten för både invånare och turister.

Del av Vision 2030

Mohamed Khalil, chef för Alstom i Saudiarabien, kommenterar projektet:

- Det här projektet är unikt eftersom det kombinerar hållbarhet, passagerarupplevelse och integration i omgivningen i en region rik på historia och underverk. Det är mycket mer än bara en spårväg och vi är mycket hedrade över att ha valts ut av Kungliga Kommissionen för Aiula.

- Projektet är en del av Vision 2030 och fokuserar på miljövänlighet i Saudiarabien. Vi ser fram emot att visa upp det för världen.

Projektet förväntas inte bara förbättra lokala transportmöjligheter utan även bidra till regionens hållbarhetsmål.

Källa: Alstom