Stena Line och Peel Ports avtalade om trafikering av Heysham Port till 2100

Carl-Johan Hellner Chief Operating Officer Ports Terminals Stena Line och David Huck Chief Operating Officer at Peel Ports Group Foto: Stena Line

Färjerederiet Stena Line och Peel Ports Group har ingått ett 77-årigt avtal för trafikering av Heysham Port fram till år 2100. Heysham, som ligger nära Lancaster i England, fungerar som en viktig länk för godstransporter mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Det nya avtalet förstärker det pågående partnerskapet mellan företagen och följer på färjerederiets planer att starta en ny godsfärjelinje mellan Dublin och hamnoperatörens "12 Quays Terminal" i Birkenhead, Liverpool.

Färjerederiet investerar miljontals pund i två NewMax-spjutspetsfärjor för rutten Belfast-Heysham för att öka fraktkapaciteten med 80 procent. Dessa hybridfärjor, som kan drivas med metanol, markerar ett steg i företagets hållbarhetsarbete.

Hamnoperatöre planerar investeringar i nytt terminalhanteringssystem och 'smart gate'-system för att förbättra kundupplevelsen. Dessutom ökar man antalet parkeringsplatser för lastbilar och trailers för att möta de nya fartygens kapacitet.

Parterna strävar också efter att säkra landinfrastrukturen för att möjliggöra användning av grön landström för fartygen, vilket är en del av deras långsiktiga mål för en grön sjöfartskorridor.