Rekordstort antal kryssningar för Copenhagen Malmö Port

Under 2024 räknar CMP med att för första gången ta emot kryssningsfartyg i Köpenhamn under årets alla 12 månader Foto: CMP

Copenhagen Malmö Port, CPM,  förväntar sig 50 000 passagerare och 18 anlöp i Köpenhamn och Visby under lågsäsongen 2023-2024. Perioden mellan november 2023 och januari 2024 är normalt en period som normalt är lågsäsong men nu sätter hamnoperatören nytt rekord för kryssningsanlöp under denna vintersäsong. 

Fler rederier väljer att anlöpa Visby och Köpenhamn under senhösten och vintern. Det är antingen som en engångskryssning eller som en del av Aida Cruises vintersatsning i Norden, vilket tydligt syns i fartyget AidaNovas sju anlöp i Köpenhamn. På samma sätt satsar Hapag Lloyd med Hanseatic Nature och fem anlöp i både Köpenhamn och Visby. Det tyska intresset och engagemanget för regionen framgår tydligt genom dessa siffror.

Vidare kommer ett betydande antal kryssningsfartyg att anlöpa CMP runt jul och nyår 2023/2024. CMP förväntar sig sju julanlöp i Köpenhamn och två i Visby under december. Dessutom förutspås två kryssningsfartyg att besöka Köpenhamn på själva nyårsafton.

CMP siktar på totalt 389 anlöp och 940 000 passagerare i Malmö, Visby och Köpenhamn 2023. De strävar också efter att ta emot kryssningsfartyg i Köpenhamn året runt från 2024. Det är ett bevis på Köpenhamns popularitet som året-runt-destination.

Hamnoperatören arbetar för hållbarhet och planerar att bli koldioxidneutrala inom den egna verksamheten senast 2025.