Buss on Demand testas i Västra Götaland

Buss on demand testas i Kinna, Skene och Örby. Foto: Eddie Löthman

Västtrafik introducerar en Buss on Demand-tjänst i Kinna, Skene och Örby i Västra Götalands län. Tjänsten ger resenärerna möjlighet att själva välja resmål och tid för sina resor. Syftet är att locka fler att välja kollektivtrafiken som ett hållbart alternativ till bilen.

Bussarna har ingen fast linjesträckning, resvägen räknas i stället ut beroende på var resenärer ska hämtas och lämnas. Tjänsten är ett test som pågår till sommaren 2024 och är ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken med fasta linjer och fast körväg.

– Vi testar detta av flera anledningar, bland annat för att se om en sådan här flexibel tjänst kan fungera bättre än den vanliga linjelagda kollektivtrafiken i områden som Kinna, Skene och Örby. Vi hoppas att Buss on demand kan få fler att ställa bilen, säger Per Nyrenius, som är utvecklingsledare på Västtrafik.

Sedan september testas samma koncept i Ulricehamn.

– Där får vi nya resenärer hela tiden. Men det är ännu lite för tidigt att dra några slutsatser av testet där. Nu ser vi fram emot att få testa det på fler orter, säger Per Nyrenius.

Så funkar det

Resenären bokar resan i appen Buss on demand. Om resenären behöver köpa en biljett slussas resenären vidare till appen Västtrafik To Go. Upphämtningsplatsen är antingen en vanlig hållplats eller en hållplats som enbart syns i appen (en så kallad virtuell hållplats). En buss kommer i de flesta fall inom 10–20 minuter.

Om fler resenärer ska ungefär samma väg så reser de tillsammans. En rutt beräknas fram beroende på var resenärer ska hämtas och lämnas.

Källa: Västtrafik