Infranords nya koncept ska effektivisera arbetet med järnvägen

Byggen och byten av kontaktledningsanläggningar ska effektiviseras. Foto: Infranord

Infranord introducerar en banbrytande metod för snabbare och smidigare byten av kontaktledningar inom den svenska och norska marknaden. Genom en investering i avancerad maskinteknik för kontaktledningsbyten, kompletterad med företagets befintliga maskinpark för fundamentbyggen, kan de erbjuda de en mer modern och effektiv strategi för att uppgradera kontaktledningsanläggningar.

– Järnvägen i Sverige och Norge elektrifierades tidigt och det finns ett växande behov av att byta ut stora delar av befintliga kontaktledningsanläggningar. Genom vår nya metod kommer vi att kunna genomföra byten av kontaktledningsanläggningar med högre effektivitet och kortare avstängningar av järnvägen för att minska påverkan på trafiken, säger Stefan Gustavsson, vd och koncernchef Infranord.

bild
Infranords vd Stefan Gustavsson. Foto: Infranord

Infranords kommande specialutrustning, tillverkad av SVI S.p.A i Italien, utgörs av flera fristående enheter som kan köras samlat som ett tåg eller arbeta separat för att utföra specifika uppgifter. Denna skräddarsydda maskinpark är avsedd att hantera både rivning av befintlig och konstruktion av ny kontaktledning och strömförsörjning. Dessa enheter kompletterar Infranords befintliga fundamentläggningsenheter och tillsammans möjliggör de effektivare utbyten av kontaktledningsanläggningar.

Den nya maskinutrustningen drivs av HVO, vilket leder till en betydande minskning av koldioxidutsläpp, och fokuserar på att skapa en säker och trivsam arbetsmiljö för våra medarbetare. Dessutom är maskinerna anpassade för att kunna fungera i områden där det avancerade signalsystemet ERTMS är implementerat. Leveranserna av dessa nya maskiner kommer att pågå stegvis mellan december 2024 och april 2025.

Initialt kommer dessa maskiner att tas i bruk inom Infranords verksamhet i Norge, men planen är att även använda denna metod i Sverige för kommande stora utbyten av kontaktledningsanläggningar.