Sweco får tunnelbaneuppdrag värt 250 MSEK

Nya Nacka station Foto: Region Stockholm

Sweco har säkrat ett stort kontrakt för utvidgningen av Stockholms tunnelbana, med Region Stockholm som uppdragsgivare. Det nya avtalet följer framgångsrika projekt sedan 2014.

Med över 1,1 miljoner dagliga passagerare planeras en betydande utökning av tunnelbanan för att möta regionens snabba tillväxt. Sweco har levererat experttjänster i samarbete med TYPSA sedan 2014, inklusive arkitektur, civilingenjörstjänster och MEP-design, samt visualiseringsbilder och media för nya stationer.

VD Ann-Louise Lökholm Klasson säger att Sweco är stolta över sitt långsiktiga partnerskap med Region Stockholm och betonar företagets engagemang i att tillhandahålla rätt kompetens vid rätt tidpunkt. Det nya uppdraget omfattar bygg- och installationsledning samt expertrådgivning för den 11,5 kilometer långa tunnelbanelinjen och sju nya stationer. Projektet startade i november 2023 och förväntas vara klart 2030.

Den nya tunnelbanelinjen sträcker sig från Kungsträdgården i centrala Stockholm genom berget och under Saltsjön till Nacka kommun. Sweco har med sin omfattande erfarenhet från tunnelbaneprojekt etablerat sig som en ledande aktör inom ingenjörstjänster för transport- och mobilitetsinfrastruktur, med betydande bidrag till tunnelbaneutbyggnader i flera europeiska länder för att möta behoven hos växande stadsbefolkningar och det ökande kravet på moderna transport- och mobilitetslösningar.

bild
Stockholms blivande tunnelbanenät. Foto: Region Stockholm