Ny bussdepå för elbussar i Lockarp

I Lockarp i södra Malmö planeras en ny bussdepå där kollektivtrafikens elbussar ska kunna laddas och parkeras. Illustration Malmö stad.

I Lockarp i södra Malmö planeras en ny bussdepå där kollektivtrafikens elbussar ska kunna laddas och parkeras. Stadsbyggnadsnämnden bestämde nyligen att gå vidare med arbetet genom att godkänna detaljplanen och skicka den till kommunfullmäktige för antagande.

En stor del av bussarna i Malmös kollektivtrafik drivs redan av el, och målet är att alla stadsbussar ska gå på el senast 2030. För att möjliggöra denna omställning till en kollektivtrafik utan klimatutsläpp planeras för en ny bussdepå i anslutning till trafikplats Lockarp i södra Malmö.

Den planerade bussdepån omgärdas på tre sidor av järnväg och väg och rymmer cirka tvåhundra bussar. Förslaget skulle möjliggöra för bussdepåns behov av byggnader och anläggningar samt uppställningsytor för laddning av elbussar, rangeringsytor och parkering.

– Malmöborna kommer att få både renare luft och en mindre bullrig stadsmiljö när kollektivtrafiken ställer om till eldrift. Det blir helt enkelt en trevligare och mer hälsosam stad att leva i. Dessutom innebär elektrifieringen ett viktigt steg mot en klimatneutral stad. Därför är det positivt att vi idag har godkänt planen för en ny bussdepå som möjliggör denna utveckling, säger Stefana Hoti, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det här är en viktig pusselbit i framtidens Malmö. Härifrån kommer hundratals av Malmös elbussar att utgå framöver, och bidra till en lättillgänglig, hållbar och effektiv kollektivtrafik, säger Arwin Sohrabi, vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Nu ser vi till att det finns plats för nya elbussar i Malmö. Med fler elbussar får Malmöborna en tystare stad och renare luft, samtidigt som busschaufförerna får en behagligare arbetsmiljö. Win win så att säga, säger Lars Hellström, ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Källa: Malmö stad