Mesta vässar vintervägunderhållet

Road Status Information är applikation för vintervägsunderhållning som samlar in data från en mängd olika källor för säkrare beslut om vintervägar. Foto: Klimator

Mesta blir första pilotkunden inom vinterunderhåll att implementera Klimators produkt Ahead. Ordern är initialt värd 1,5 miljoner kronor och sträcker sig över tre år. Klimators Ahead-teknologi riktar sig främst till bilindustrin men förmågorna i den nya teknologin bidrar till visionen om en helautomatiserad saltbil.

Mesta använder redan idag Road Status Information som avancerat beslut- och uppföljningssystem för vinterunderhåll och kompletterar nu med Ahead för att utvärdera och utforska idén kring ett ombordsystem för helautomatisk och dynamisk kalibrering av åtgärder. Affären utgår från ett innovationsprojekt tillsammans med Statens Vegvesen i Norge.

Affären innefattar leveranser av Ahead-system till utvalda saltbilar i Norge där systemet mäter väglaget med lasersensorer och beräknar och visualiserar kommande väglag upp till 50 meter framför bilen. De högt ställda ambitionerna är att ta tillvara fördelar med att löpande dokumentera vägens kvalité och kombinera en högupplöst prognos med väglaget i realtid för att möjliggöra autonom mikrojustering direkt i saltbilen.

– Vinterindustrin i allmänhet och Mesta i synnerhet, transformerar och digitaliserar sig alltmer och investerar i nya forskningsbaserade teknologier vilka utmanar både gamla metoder och arbetssätt. Smart vinterväghållning innebär stora vinster för miljön när salt/sand/bränsle kan användas på ett mer effektivt sätt och speciellt roligt att få detta på plats med Mesta, säger Emil Danielsson, ansvarig för affärsområdet Winter Maintenance.