Cirkulär vattenanvändning prisas

Esmeralda Frihammar får pris för arbete med cirkulär vattenanvändning.Foto: VA Syd

Esmeralda Frihammar, utredningsingenjör på VA Syd, får Föreningen Vattens New Generation-pris. Priset delas ut till yngre personer i vattenbranschen som visat engagemang, initiativkraft och nytänkande och bidragit till hållbar utveckling inom vattenområdet.

– Det känns verkligen roligt, vi är många på VA Syd som arbetar med det här tillsammans och det är jättebra att frågan uppmärksammas, säger Esmeralda Frihammar, utredningsingenjör på VA Syd.

Efter de senaste årens torra somrar har vattenfrågan fått stor uppmärksamhet och även utanför vattenbranschen har fler och fler fått upp ögonen för vikten av att ta tillvara på våra vattenresurser och att sluta kretsloppen. VA Syd arbetar ständigt med att skapa en bättre vattenförsörjning och bidra till en hållbar vattenanvändning. Ett sätt att sluta kretsloppet för vatten är att recirkulera renat avloppsvatten och därmed bidra till en minskad dricksvattenanvändning.

Esmeralda Frihammar har tillsammans med kollegor på VA Syd drivit frågan och hämtat in stor kunskap om tekniska möjligheter att återanvända renat avloppsvatten.

– En hållbar vattenanvändning på alla plan är nödvändig för att vattnet ska räcka till oss alla i framtiden, vi kan inte fortsätta använda dricksvatten så som vi gör idag. För mig är det en självklarhet att vi ska återanvända och cirkulera vatten på samma sätt som vi gör med många andra resurser i samhället, säger Esmeralda Frihammar.