Snabb återhämtning för Nordic Choice Hotels efter allvarlig virusattack

Genom att byta mjukvara i stället för hårdvara kunde Nordic Choice Hotels snabbt återuppta verksamheten efter en cyberattack. Foto: Nordic Choice Hotels

Som ett av många större företag den senaste tiden blev Nordic Choice Hotels utsatta för en allvarlig virusattack i december. Attacken var av ett aggressivt ransomware-virus, vilket innebar att alla drabbade datorer blev krypterade och i praktiken oanvändbara. Men med gäster som både bodde och anlände till hotellen behövde företaget ett smidigt tillvägagångssätt och på mindre än 24 timmar var det första hotellet i drift i Chrome OS-ekosystemet från Google. Och under de följande två dagarna konverterades 2000 datorer över hela företaget bestående av 212 hotell i fem olika länder.

– Vi hade redan ett pågående pilotprojekt initierat av en av våra medarbetare som kom med förslaget att konvertera våra befintliga Windows-datorer till CloudReady. Vi ville uppgradera en stor del av vår datorpark, men genom att konvertera dem kunde vi spara både kostnader och utsläpp av växthusgaser, samt öka säkerhetsnivån i företaget. Så när vi plötsligt fick ta itu med cyberattacken togs beslutet att gå all in och genomföra projektet på några dagar istället för månader, säger Kari Anna Fiskvik, VP Technology på Nordic Choice Hotels.

Beslutet fick hotellföretaget att återhämta sig mycket snabbare än normalt efter en cyberattack. Om varje enskild dator behövt skannas och rengöras med antivirusprogram, installeras om med original OS och med alla datalinjer till hotellen nedtagna för att undvika ytterligare infektion, skulle återhämtningen ha tagit veckor istället för dagar. Dessutom minskade både timmar och insatser för personalen kraftigt och gästpåverkan blev så låg som möjligt.

– Enkelt uttryckt rengjorde vi alla datorer och installerade Googles CloudReady istället. Både från när projektet startade i våras, men speciellt under cyberattacken, har vi fått enorm hjälp från Google och deras norska partner Devoteam, vilket säkerställer att vi enkelt och effektivt kunde göra bytet så snabbt som möjligt och få våra hotell online igen när vi blev attackerade, säger Fiskvik.

Genom att byta mjukvara istället för hårdvara kommer Nordic Choice Hotels att spara mer än 60 miljoner kronor och minskade utsläpp med 1 750 ton CO2, vilket inte inkluderar en uppskattad lägre elförbrukning med 25 procent från datorer på Googles CloudReady. Totalt kommer cirka 4 000 datorer att konverteras, och förutom att minska planetens klimatgasutsläpp från att producera och transportera ny hårdvara slipper företaget även 4 ton elektronikavfall. Datorerna beräknas få en förlängd livslängd på runt 60% efter konverteringen.

För Google är detta en av de största konverteringarna i Europa och den största företagskonverteringen för Google CloudReady i Norden. Med högsäsong för cyberattacker minskar denna omvandling också avsevärt exponeringen i framtiden, eftersom operativsystemet hittills har visat sig vara immunt mot sådana attacker.

– Ransomware är ett mycket verkligt och växande problem för många olika branscher just nu, inklusive sjukvård, infrastruktur och gästfrihet. På Google har vi arbetat hårt för att eliminera denna risk med vår CloudReady-lösning, och det är därför vi är så glada över att samarbeta med Nordics Choice Hotels. Byggt på Chrome OS – som aldrig har haft en rapporterad ransomware-attack – kommer CloudReady med en uppsättning standardfunktioner som arbetar för att stoppa ransomware-attacker från att slå rot, säger John Solomon, VP och GM Chrome OS, Google.

– Med cloud computing minskar vi behovet av de kontinuerliga hårdvarubyten vi varit vana vid så länge. Detta tar upp en viktig sak när vi står inför klimatförändringarna, som bryter mot "business as usual". Nordic Choice Hotels leder vägen med detta projekt och vi tror att detta är det perfekta exemplet för andra företag, säger Edvard Lundberg, Chrome Enterprise Lead Nordics på Google.