Ny teknik tar bort tungmetaller ur processvatten

NRR har utvecklat en metod som skiljer tungmetaller från processvatten, slam, förorenade marker och deponier. Arkivbild

Nordic Renew Resource har utvecklat en metod som renar processvatten, slam och jordmassor från tungmetaller. Nu är startupen från Sundsvall på väg mot ett genombrott.

– Nya tester visar att reningsgraden för förorenat processvatten är över 99 procent”, säger vd Håkan Stegeby.

Sundsvallsföretaget Nordic Renew Resource, NRR, har utvecklat en unik metod som skiljer tungmetaller från processvatten, slam, förorenade marker och deponier och kan återanvändas.

– Processen använder en helt ny metod för att ”suga ur” tungmetaller ur processvatten och är betydligt mindre resurskrävande än dagens kända tekniker, säger Håkan Stegeby, vd och delägare.

Till en början fokuserar NRR på förorenat processvatten från industrier och kommuner, men metoden kan även användas för att rena slam och förorenade jordmassor.

Nyligen genomfördes laboratorieförsök på Genesis Water Technologies i USA som visar att reningsgraden av tungmetaller i förorenat processvatten är drygt 99 procent.

– Det är helt fantastiska resultat som ingen i vare sig USA eller Europa hört talas om förut, konstaterar Håkan Stegeby, som nu arbetar med att patentsöka metoden.

Parallellt planeras en fullskalig testanläggning på forskningscentret Rise Processum i Örnsköldsvik. Där ska tekniken vidareutvecklas tillsammans med industrier och kommuner.

– Jag räknar med att vi kan börja kommersialisera metoden under 2022. Vi har bland annat fått en förfrågan från ett bolag i Australien som vill ha hjälp att rena vatten från sin litiumgruva.

Nordic Renew Resource ingår i BizMakers inkubatorprogram och får även stöd från RISE Processum i Västernorrland.

– Hos BizMaker och RISE Processum får vi ovärderligt stöd, bland annat för att göra ansökningar för projektmedel, att utveckla företaget och att utveckla och utvärdera den tekniska lösningen, säger Håkan Stegeby.

Bolaget fick också ett stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova på 300 000 kronor för att göra laboratorietesterna i USA.