Mobiltelefonen fyller 40 år

Motorola första GSM-ficktelefon. Arkivbild

1981 lanserade Telia och Ericsson första generationens mobilnät i Europa, som kom att förändra allt. 40 år och mer än fem miljarder användare senare så ligger de två företagen fortfarande i teknikens framkant och leder utvecklingen av 5G. Telias 5G-nät täcker nu 5,5 miljoner invånare i Norden och Baltikum.

Allt började i Hammarby utanför Stockholm när Telia och Ericsson lanserade NMT-nätet, Nordic Mobile Telephony 1 oktober 1981. Det blev grunden för mobil kommunikation och spreds över hela världen.

1985 hade NMT-nätet 110 000 användare i Norden vilket gjorde det till världens största mobilnät. Idag har 5,2 miljarder människor en mobiltelefon, och Ericsson och Telia kommer sannolikt att förändra världen igen genom utvecklingen av 5G, den femte generationens mobilnät.

– Telia och Ericssons samarbete är unikt. Tillsammans har vi drivit teknikutvecklingen i mer än ett sekel och gjort det möjligt för Norden och Baltikum att bli världens mest uppkopplade region. 5G kommer att frigöra ännu mer innovation och kreativitet, och förändra vår digitala värld på helt nya sätt, säger Allison Kirkby, vd och koncernchef, Telia Company.

– Alla historiska händelser börjar med ett första steg. Idag firar vi att Ericsson och Telia tog det viktiga steget som ledde fram till dagens uppkopplade värld. Sedan dess har varje generation mobilnät skapat innovation som förändrat världen. Vi är stolta över att ha varit med under hela resan – och ser fram emot fortsättningen, säger Arun Bansal, chef för marknadsområdet Europa & Latinamerika, Ericsson.

Idag meddelade Telia att 5G-nätet täcker 5 555 000 människor i Norden och Baltikum. Redan 2023 så kommer Telias 5G nät att täcka mer än 90 procent av alla invånare i Norden och Baltikum.

– Vi har byggt ett ekosystem och partnerprogram för 5G för att stötta våra kunder på deras digitala resa. 5G är en katalysator för digital transformation och kommer att skapa helt nya möjligheter för oss som människor, för företag och för samhället i stort, säger Allison Kirkby.