Swedavia moderniserar Stockholm Arlanda Airport

Schneider Electric har gjort flera installationer när Swedavia moderniserar Arlanda. Foto: Swedavia

Swedavia bygger om och moderniserar på Stockholm Arlanda Airport för att skapa en smidigare och mer flexibel flygplats och ge framtida resenärer en förbättrad upplevelse. Flygplatsens största terminal, Terminal 5, får en ny marknadsplats och en ny effektivare säkerhetskontroll än dagens två kontroller. Schneider Electric ansvarar för styrsystemet i den 65 000 kvadratmeter stora om- och tillbyggda fastigheten, som kommer att stå klar 2024.

När projektet för om- och tillbyggnaden av Terminal 5 är klart år 2024 kommer Swedavia med hjälp av Schneider Electrics IoT- plattform EcoStruxureTM Building Operation effektivt kunna styra, övervaka och driftoptimera fastigheten och bidra till att resenärerna får en behaglig vistelse i de sammanlagt 65 000 kvadratmeter som nu byggs.

Schneider Electric har gjort flera installationer åt Swedavia och Arlanda de senaste åren och har även mycket goda erfarenheter av att driva stora projekt med byggentreprenören In3prenör, som är huvudentreprenör för om- och tillbyggnaden av terminalen. 

Styrkan med EcoStruxure Building Operation är att det är tekniskt öppet, IT-säkert och skalbart. EcoStruxure Building Operation fungerar som fastighetens operativsystem genom att hantera och skapa värde av de stora mängder data som genereras.

– Vi ser ett starkt intresse på marknaden för de möjligheter som kommer med AI och nya analysfunktioner, säger Viktor Wangrosso, affärsutvecklare på Schneider Electric. Med EcoStruxure Building Operation som plattform är det enkelt att koppla på nya lösningar och funktioner framöver. Jag är väldigt glad och stolt över att samarbeta med Swedavia och In3prenör igen och vara en del i utvecklingen av Arlanda, som är navet i vår internationella infrastruktur, säger Viktor Wangrosso, affärsutvecklare på Schneider Electric. 

Om- och tillbyggnad av Terminal 5 sker parallellt. Den nuvarande handelsplatsen och säkerhetskontrollerna på terminalen kommer att vara i bruk tills de nya invigs.