BASF och Porsche utvecklar litiumjonbatterier

BASF och Porsche utvecklar batterier till elfordon. Bild: Porsche

BASF and Porsche ska i samarbete utveckla litiumjonbatterier. Som en del av samarbetet kommer BASF att tillhandahålla högenergiska HEDTM NCM-katodaktiva material för att bidra till högpresterande battericeller för snabb laddning och hög energitäthet. Cellforce Group, baserat i Tübingen, Tyskland, kommer att producera det högpresterande batteriet. Dess batteriproduktionsanläggning förväntas starta sin verksamhet 2024 med en initial kapacitet på minst 100 MWh per år. BASF:s produktionsanläggning i Harjavalta, Finland, och anläggningen i Schwarzheide, Tyskland, kommer båda att delta i det nya partnerskapet.

Som leverantör av högpresterande katodaktiva material med ett starkt FoU-nätverk är BASF idealiskt positionerat för att arbeta med partners för att bidra till en cirkulär ekonomi. Med sina produktionsanläggningar för föregångskatodaktiva material i Harjavalta, Finland, och för katodaktiva material i Schwarzheide, Tyskland, kommer BASF att kunna ge batterimaterial en enastående hållbarhetsrekord för både ansvarsfull och tillförlitlig inköp av råvaror som syftar till det lägsta koldioxidavtryck längs försörjningskedjan 2022.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Porsche och Cellforce Group för att utveckla framtida högpresterande batterier för elfordon och arbeta tillsammans mot vårt gemensamma mål om hållbar mobilitet", säger Markus Kamieth, styrelseledamot i BASF SE. ”BASFs katodaktiva material kommer att skräddarsys efter Porsches specifika behov som utnyttjar våra starka FoU-möjligheter. Dessutom kommer de att ha en branschledande låg CO₂-påverkan tack vare vår effektiva tillverkningsprocess, den höga andelen förnybar energi, integrationen uppströms i de viktigaste råvarorna samt den korta transportvägen längs värdekedjan. Med batteriåtervinning kan vi säkerställa att värdefulla material hålls i produktionsslingan och ytterligare minska CO2-avtrycket för våra katodmaterial med en förväntad total upp till 60 procent. ”