Försäkringsbolaget Zurich Insurance Group övergav Nord Stream 2

Två rör är svetsas ihop på Nord Stream-projektets rörläggningsfartyg. Bair175. Foto: Creative Commons, kredit: Bair175

USA:s sanktioner driver nu också schweiziska Zurich Insurance Group bort från gasledningen.

Projektföretaget Nord Stream 2 AG kommer att behöva hitta ett annat företag för att försäkra gasanslutningen Nord Stream 2.

 Zürichsbaserade försäkringsgruppen har sagt upp detta uppdrag, eftersom företaget i så fall skulle hotas av amerikanska sanktioner, skriver Euractiv .

 Med en ny rad sanktioner kommer USA att öka trycket på de europeiska företag som arbetar för att upprätta förbindelsen mellan Ryssland och Tyskland.

USA anser att Tyskland kommer att bli alltför beroende av rysk gas och att Ryssland kan använda den nya rörledningen för att pressa sina grannar. Dessutom har amerikanerna själva stora intressen i att exportera LNG (flytande, kyld naturgas) till Europa.

 Enligt nyhetsbyrån Reuters har Trump-administrationen berättat för berörda företag att det skulle bli en sista påföljd innan den nya Biden-administrationen tar över.

 En källa berättade för Euractiv att Zurich Insurance har varit ett av cirka 20 försäkringsbolag som deltar i konsortiet som stöder Nord Stream 2. Företaget har avböjt att kommentera uppgiften, men säger till Euractiv att företaget ”efterföljer alla tillämpliga sanktionsbestämmelser”.

 Tidigare denna månad visade det sig att norska DNV GL inte längre vill certifiera projektet, så som var planerat. Enligt danska tidningen Politiken har Rambøll också lämnat projektet efter att ha gjort liknande överväganden.

 Nord Stream 2 AG återupptog nyligen arbetet i den danska sektorn. Där återstår att lägga ännu två ”rörbitar”, en på 69,2 kilometer respektive 49,6 kilometer, längs linjerna A och B.

 Projektet stoppades mellan december 2019 och december 2020 på grund av de amerikanska sanktionerna. Men nu har företaget bakom anslutningen gjort en plan för hur fartyget Fortuna kan lägga de återstående rören i först Danmark och sedan i Tyskland.

 Nord Stream, som har ett värde på 11 miljarder dollar, förvaltas av ryska Gazprom.  Bland europeiska investerare finns bland annat energibolagen Wintershall Dea, Shell, Uniper, Omv och Engie.