Serbien investerar 3,5 miljarder euro i modernisering av järnväg

Nya räls för Serbien. Foto: Serbian Railways

Serbien kommer att investera mer än 3,5 miljarder euro i järnvägsprojekt som en del av landets hittills största investeringsprogram "Serbien 2025" som går ut på att modernisera landets transportsektor, inklusive cirka 5 miljarder euro för utvidgat och sanerat vägnät.

Serbien tilldelade nyligen det ryska järnvägsföretaget (RZD) uppdraget att sanera den 210 kilometer långa järnvägssträckan mellan Valjevo - Montenegro, som är en del av linjen mellan städerna Belgrad - Bar som en del av investeringsplanen.

Den serbiska järnvägsinfrastruktutmyndigheten kommer också att modernisera 98 kilometer långa banavsnittet mellan Novi Sad - Subotica som utgör en del av huvudlinjen mellan Belgrad - Budapest.

I juni 2019 undertecknade CRE Consortium och det kinesiskt-ungerska järnvägsföretaget, CHRN, grundat av ungerska statens järnvägar (MÁV) och den kinesiska regeringen ett avtal om uppgradering av den ungerska delen av sträckan för 1,5 miljarder dollar.  Arbetet i Ungern inkluderar rälsfördubbling, elektrifiering och ökning av maximal hastighet från 100 km h till 160 km/h.

Andra projekt i planen omfattar byggandet av ett nytt center för kontroll av alla tågrörelser inom det serbiska järnvägsnätet och bygget av en intermodal godsterminal i Batajnica.

Zorana Mihajlovic, Serbias vice premiärminister och minister för byggande, transport och infrastruktur, tillkännagav att byggandet av den första tunnelbanelinjen i Belgrad kommer att prioriteras i syfte att minska rusningstrafiken i huvudstaden.