Grensletruckar på väg från Kina till Stockholm Norvik Hamn

Truckarna beräknas vara helt automatiserade inom två år. Foto: Stockholms Hamnar.

Två 16 meter höga grensletruckar har nu påbörjat sin resa sjövägen från Shanghai. Destination: Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, som öppnar 2020. De två första grensletruckarna har just lämnat Shanghai och påbörjat färden till Stockholm Norvik Hamn. Grensletruckarna transporteras på däcket på ett lastfartyg och beräknas komma till Stockholm under tidig vår.

– De är de första av totalt åtta grensletruckar som kommer att hantera containrar i Stockholm Norvik Hamn. Till en början kommer truckarna köras av en operatör, men inom två år beräknas de vara helt automatiserade, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Truckarna, tillverkade av kinesiska ZPMC, är nästan 16 meter höga, väger 70 ton och kan lyfta ”en över tre” det vill säga kan bygga staplar på upp till fyra containrar i höjd.

Stockholm Norvik Hamn öppnar 2020 och ersätter containerterminalen i Frihamnen i Stockholm. Den nya containerterminalen kommer att drivas av Hutchison Ports som är en av världens ledande operatörer. Under hösten 2020 öppnar även roro-delen i Stockholm Norvik Hamn som Stockholms Hamnar driver i egen regi.