Piteå hamn energieffektiviserar

Piteå hamn driver ett kontinuerligt miljöarbete och har under flera år haft fokus på att minska sin energiförbrukning. Hamnens mastbelysning utgjordes av urladdningsteknik var denna en stor energislukare och i behov av översyn, skriver Energisystem.

Energisystem inventerade hamnens mastbelysning. Anläggningen ska ha varit fullt fungerande och ljuset var med råge tillräckligt för hamnarbete. Däremot var den installerade effekten mycket hög på grund av föråldrad urladdningsteknik.

Clas Johansson, Sjöfartsansvarig och initiativtagare till projektet hade följande kommentar till den gamla belysningen:

- Anläggningen har stått sen 70-talet. Det är 40 lux på kajkanten på vissa ställen, men sen är det nästan svart på andra ställen. Det kan kännas fräscht med lite nya riktningar. Idag lyser en massa lampor upp på taket och killarna kör pannlampa på kajen.

I åtgärdsförslaget utgick Energisystem från de faktiska krav som råder för hamnarbete. Förslaget innebär en jämnare mastbelysning med mindre ljus på vissa områden och mer på andra.

Man började med en provmast. Där installerades MZ LED mastarmaturer med 400 watt effekt. För att lyckas nå de långa avstånden kombinerades standardarmaturerna, som har 60° ljusspridning, med smalstrålande armaturer med 20° spridning.

En positiv utvärdering ledde till att Piteå Hamn beslöt sig för att gå vidare med ytterligare två master. Också i dessa master kombinerades 400 watt-armaturer med olika spridningsvinklar.