Prisregn över forskning om flygburen laserskanning

Professor Erik Næsset.

Professor Erik Næsset vid Norges Universitetet för Miljö- och Biovetenskap har fått 2011 års Marcus Wallenbergpris för sin forskning om flygburen laserskanning som en integrerad del av skogsinventeringar.

Næsset har skapat ett verktyg för att rumsligt beskriva de skogliga variabler. Den områdesbaserade metoden med flygburen laserskanning som han har utvecklat har blivit en referensmetod mot vilken nya metoder jämförs.

Laserskanning är nu en kommersiellt tillämpad metod som väsentligt har förändrat arbetet med skogsinventering världen över. Kostnadsbesparingar på i storleksordningen 40–50 % har uppmätts för skogsinventering. Av stor betydelse är även den förbättrade kvalitet på informationen som kan fås. Den flygburna laserskanningstekniken är även användbar vid bedömningen av skogarnas ekosystemfunktioner och har använts inom kolrapporteringen genom uppskattningar av skogsbiomassa samt vid detektering av habitat för arter viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden.

Vid sidan om sin vetenskapliga gärning har professor Næsset aktivt arbetat med att föra ut metoden med flygburen laserskanning till skogsbranschen bl.a. genom att anordna workshops och testa metoden i olika fallstudier. Professor Næsset framstår som den enskilda person som haft allra störst betydelse för att göra flygburen laserskanning till en operativ metod för skogsinventering.