Solceller finns nu i alla Stockholms hamnar

Foto: Stockholms Hamnar

Stockholms Hamnars tredje solcellsanläggning genererar el även genom den mörka vintern. Att tillvarata solenergi är en viktig strategi för Stockholms Hamnar för att nå företagets klimatmål.

Stockholms Hamnar har anlagt en tredje solcellsanläggning på det nya tullvisitationshusets platta tak i Kapellskärs hamn. Den nya anläggningen är 400 kvadratmeter stor och består av 255 solpaneler med en toppeffekt på runt 60 kilowatt. Som en del av företagets mål mot en fossilfri verksamhet har Stockholms Hamnar valt att satsa på förnybar energi.– Nu har vi en solcellsanläggning i alla våra tre stora hamnar. Det här är en av åtgärderna för att nå målet att bli en fossilfri verksamhet och vi planerar att anlägga fler, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnars första anläggning finns i Frihamnen och är en av de största takmonterade i Sverige. Under 2014 togs den andra anläggningen i bruk i Nynäshamn hamn. Erfarenheterna av anläggningarna är hittills enbart positiva för Stockholms Hamnar.Den el som solcellerna genererar används i samma byggnad som anläggningen är installerad i. Bara årsproduktionen i Kapellskärs hamn motsvarar den totala årsförbrukningen för mer än två genomsnittsvillor.