Stockholms nya tunnelbanetåg står modell i Jönköping

C30 Movia är det nya tunnelbanetåget för Röda Linjen, som börjar levereras 2017. Foto: Christer Wiik

Bombardier är en av de stora internationella tågtillverkarna som ställer ut på Elmia Nordic Rail. En av tågmodellerna som demonstreras i företagets monter är Storstockholms Lokaltrafiks kommande tunnelbanetåg C30 Movia.

Det var i maj 2013 som Bombardier fick en order om att leverera 96 Bombardier Movia-tunnelbanevagnar till Storstockholms Lokaltrafik. Jämfört med tidigare generationers T-banetåg i Stockholm, får det nya tåget fler dörrar för snabbare ombord- och avstigning och blandad fyrsittning och längsgående säten för optimerad komfort, kapacitet och passagerarflöden. Antalet zoner med prioriterad sittning är hela åtta stycken, vilket ger gott om plats för personer med reducerad mobilitet och generösa utrymmen för barnvagnar, rullstolar och extrastort bagage. Formgivningen har tagits fram i ett nära samarbete mellan SL:s designavdelning, Bombardiers globala designteam och designbyrån Veryday i Stockholm. 

Tågen är utrustade med luftkonditionering, modernt passagerarinformationssystem samt en rad avancerade funktioner, däribland Bombardier Flexx-boggier med robust och lätt design samt driv- och styrsystemet Bombardier Mitrac