Coromatic säkrar driften för MAX IV

Bild: Lunds universitet

Coromatic, leverantör av verksamhetskritisk infrastruktur, så kallad Critical Facilities Solutions, meddelar att MAX IV-laboratoriet har valt Coromatic som sin partner för att bygga säker tillgänglighet till datakommunikation för sitt nya forskningscenter MAX IV och den nya lagringsringen som nu byggs.

MAX IV blir den mest moderna synkrotronljusanläggningen i världen och här kommer forskare att kunna undersöka molekylära strukturer och ytor mer detaljrikt än vad man tidigare kunnat göra. I MAX IV-laboratoriet kan forskare från hela världen inom många forskningsområden göra nya upptäckter inom exempelvis materialvetenskap, medicin och miljöforskning. Tillgänglighet till datakommunikation är helt avgörande för att forskarna ska kunna genomföra sina studier.

Coromatics inledande uppdrag handlar om att konsultera MAX IV-laboratoriet kring hur de ska designa och bygga den verksamhetskritiska datakommunikationen på anläggningen, för att säkerställa att forskning kan bedrivas utan avbrott. Steg två av uppdraget handlar om att bygga en nätinfrastruktur, inklusive ett fibernät, för hela MAX-labs område för effektiv kommunikation och tillgänglighet. Inom ramen för detta arbete ska Coromatic även designa och bygga två kompletta och helt redundanta datacenter inklusive elinstallation, kyla och fysisk infrastruktur så som rack, brandskydd och strömlister. Byggnationen av lösningen sker etappvis vartefter den nya anläggningen färdigställs. Design och byggnation för att säkra datakommunikationen är inledd och skall vara klart till invigningen i juni 2016. När anläggningen är byggd ansvarar Coromatic för service av datacentren och datakommunikationsnätet.

– Vi är glada att MAX IV-laboratoriet har gett oss förtroendet att designa, bygga och säkra all kritisk datakommunikation för den nya forskningsanläggningen, säger Thomas Wunger, landschef Sverige på Coromatic. Arbetet är komplext så till vida att datakommunikation från början är centralt för att över huvud taget kunna bygga den nya synkrotronljusanläggningen.