Sydkorea bygger en intelligent stad

Sjön vid Songdo Lake Park Bild: Wikipedia
Koreansk tradition i parken Songdo Lake Park Bild: Wikipedia
Megastaden Songdo blir ett centrum för stadsplanemässig forskning och innovationer. Bild: Wikipedia

Songdo eller Songdo International Business District är ett internationellt stad- och affärsdistrikt, som beräknas bli färdigbyggd i år. Staden är belägen vid Incheon, nära havet och cirka 65 kilometer sydväst om huvudstaden Seoul. Songdo betecknas som en ”smart city” på grund av dess otaliga tekniska och ekologiska innovationer.

 

Staden är ansluten till Incheons Internationella flygplats med en 12.3 kiloeterm lång motorvägsbro Incheon Bridge som invigdes 2009. Songdo City har ett stort konferenscentrum (Songdo Convensia), en internationell skola, museum och en golfbana. Dessutom har där byggts en drygt 300 meter hög skyskrapa med namnet Northeast Asian Trade Tower och den över 600 meter höga skyskrapan, Incheon Tower.

 

Bygget av staden startades 2005 och den ska bli färdig 2015. Prislappen för hela projektet beräknas till 40 miljarder dollar och det kommer därmed att bli det största stadsbyggnads- och utvecklingsprojektet i världshistorien.

 

Songdo ska bli ett centrum för undersökningar av ny teknik och testområde för innovativ infrastruktur som leder till ökad mobilitet och minskning av köer i trafiken. Generalplanen av staden utformades av Kohn Pedersen Fox i New York medan utveckling, byggverksamhet och finansiering har tillhandahållas av grannstaden Incheon.

 

Källa: Kohn Pedersen Fox