Ny indelning av sjöar och vattendrag

Inom ramen för Lantmäteriets och SMHI: gemensamma projekt att skapa en nätverksbildad hydrografi har en ny indelning av sjöar och vattendrag tagits fram. Sjöar och vattendrag ska behandlas som unika objekt. Det ska göra det möjligt att koppla information från olika håll, till exempel uppgifter om areal, vattendjup, vattenvolym, flödesriktningar, avrinningsområden med mera till varje objekt. Om ett vattendrag drabbas av miljöfarliga utsläpp blir det möjligt att räkna ut spridningshastighet, utspädning med mera.

Informationen kan användas i samband med framtagning av åtgärdsplaner och  internationell rapportering. Den kan också vara till nytta kartering av översvämningsdrabbade områden.

Ansvaret för kartläggningen av sjöar och vattendrag ligger i dag hos flera myndigheter. Det är bakgrunden till Lantmäteriet och SMHI:s gemensamma projekt, som syftar till att samla alla hydrografisk information på ett och samma ställe.

Nyligen fick projektet beviljat anslag på en miljon kronor årligen för åren 2013-2015 från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap).

 - Det är naturligtvis något som vi i projektet är glada över. Vårt arbete beräknas pågå till och med 2017. Den stora drivkraften i det arbete vi utför är att vi vet att det här är något som gör skillnad och innebär stor samhällsnytta, säger projektledaren Maria Lundström, Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.