Problem med försäljningar för SAS

Foto: SAS

Försäljningarna av delar SAS, som måste till för att rädda krisbolaget, går trögt.

Men ingen har räknat med att det skulle vara klart redan, säger ordföranden Jacob Wallenberg till TT.

En del av räddningsplanen för SAS var att sälja ut verksamheter för närmare 3 miljarder kronor. Men försäljningarna har gått i stå, skriver norska Aftenposten.

Köparen av SAS:s tillgångar på Gardermoen tvekar, försäljningen av dotterbolaget Wideröe är inte heller klar och dessutom saknas avtal med en av fackföreningarna, skriver tidningen.

- Det är bara några månader sedan vi iklädde oss ansvaret att sälja de här verksamheterna. Jag tror inte att det är någon som hade räknat med att vi skulle leverera någonting efter två månader, säger SAS vice styrelseordförande Jacob Wallenberg till TT under det pågående världsekonomiska forumet i Davos.

- Sådana här processer tar naturligtvis lite längre tid än så. Det är alldeles för tidigt att kommentera detaljer eller komma med slutbedömningar.

Försäljningen av SAS Ground Handling och Wideröe skulle enligt planerna ge omkring 2 miljarder kronor. SAS hoppades på 1,5 miljarder för Wideröe men enligt Aftenposten har det hittills bara kommit ett bud på 500 miljoner för företaget.

Även om det kanske går trögt bör Wideröe vara lättsålt, enligt flyganalytikern Anders Lidman:

- Det är ett av de bästa bolagen i den klassen som vi har i Europa.

Wideröe har en bra ställning på den norska flygmarknaden och går med vinst. Inte heller marktjänsterna, SAS Ground Handling, bör vara särskilt svårt att sälja.

Sen kan det ju vara så att SAS ställer villkor och hoppas på ett för högt pris, resonerar Lidman.

SAS-aktien sjönk med cirka sex procent på morgonen, men har stigit enormt sedan den värsta krisen i bolaget härjade under hösten.

(TT-NTB)